Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CO

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) ειναι ένα αόρατο, άχρωμο, άγευστο, άοσμο, μη ερεθιστικό αλλά πολύ τοξικό/ασφυκτικό αέριο που παράγεται από την ατελή καύση οποιουδήποτε υλικού περιέχει άνθρακα, όπως βενζίνης, ξύλου, κάρβουνου, φυσικού αερίου, προπανίου, πετρελαίου, καπνού του τσιγάρου, μεθανίου, πλαστικού κλπ. Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει μεγάλο συντελεστή διάχυσης, δηλαδή διαχέεται στο χώρο πολύ γρήγορα. Ειναι εύφλεκτο αέριο.
Οποιαδήποτε συσκευή εργαλείο ή μηχάνημα που χρησιμοποιεί καύσιμη ύλη, μπορεί να παράγει επικίνδυνα επίπεδα του αερίου μονοξειδίου του άνθρακα, όπως: Αυτοκίνητα, θερμάστρες αερίου, ψησταριές με κάρβουνα, χορτοκοπτικές μηχανές, τζάκια και θερμάστρες ξύλου, κλίβανοι υγρών καυσίμων, βενζινομηχανές, αντλίες, γεννήτριες, καπνός όλων των τύπων φωτιάς κα.



Συνηθισμένοι χώροι που μπορούν να μολυνθούν από μονοξείδιο του άνθρακα ειναι : Γενικά περιορισμένοι χώροι γύρω από φορητές συσκευές και μηχανήματα, συνεργεία αυτοκινήτων, χυτήρια, αίθουσες με φωτιές που αερίζονται φτωχά, φτωχά αεριζόμενα πάρκιγκ αυτοκινήτων, περιορισμένοι χώροι όπου λειτουργούν ανυψωτικά μηχανήματα κα.

Επειδή το μονοξείδιο του άνθρακα έχει περίπου το βάρος του αέρα, διαχέεται σ όλα τα ύψη του χώρου που καταλαμβάνει και δεν ανέρχεται μόνο στα ψηλότερα επίπεδα όπως ο καπνός.

Η συγκέντρωση του μονοξείδιο του άνθρακα εκτιμάται σε ppm (parts per million, δηλαδή μέρη όγκου αερίου ανά εκατομμυριο μέρη όγκου αέρα).



Τι επιδράσεις έχει στον άνθρωπο η έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα

Το μονοξείδιο του άνθρακα εισερχόμενο στον οργανισμό του ανθρώπου από τους πνεύμονες συνδυάζεται προνομιακά με την αιμοσφαιρίνη - την ουσία του αίματος που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα του σώματος - σχηματίζοντας ανθρακοξυαιμοσφαιρίνη (COHb), αντικαθιστώντας το οξυγόνο και μειώνοντας έτσι δραματικά την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα. Το αίμα έχει την τάση να ενώνεται 200-240 φορές πιο γρήγορα με το μονοξείδιο του άνθρακα απ ότι με το οξυγόνο. Ετσι σχετικά ελάχιστες συγκεντρώσεις του αερίου στο περιβάλλον μπορεί να επιφέρουν τοξικές συγκεντρώσεις στο αίμα.

Αλλά το μονοξείδιο του άνθρακα ειναι επίσης ένα αθροιστικό δηλητήριο. Αυτός είναι ο λόγος που χαμηλές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα μπορεί να συσσωρεύονται στο αίμα του θύματος στη διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος με σοβαρά ή θανατηφόρα αποτελέσματα.
Η αιμοσφαιρίνη των εμβρύων συνδυάζεται περισσότερο πρόθυμα με το μονοξείδιο του άνθρακα απ ότι η αιμοσφαιρίνη των ενηλίκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μερικές φορές τον θάνατο του εμβρύου σε μη θανάσιμες εκθέσεις της μητέρας σε μονοξείδιο του άνθρακα.
Ακόμη και αν το θύμα συνέλθει μετά από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, ισχυρές δόσεις μπορεί να βλάψουν μόνιμα ιστούς του σώματος που απαιτούν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, ιδιαίτερα τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Τα παιδιά έχουν υψηλότερους ρυθμούς μεταβολισμού και χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο από τους ενήλικες, γι αυτο και ειναι πιο ευπρόσβλητα σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Σε παιδιά οι δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να οδηγήσουν σε νευρολογικά προβλήματα, απώλεια μνήμης, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα ανάπτυξης και αλλαγές στην προσωπικότητα.

Γενικά η σοβαρότητα των παρατηρούμενων συμπτωμάτων αντιστοιχεί περίπου με τα επίπεδα COHb στο αίμα. Ομως η κατάταξη των θυμάτων ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασής τους δεν πρέπει να βασίζεται πρωταρχικά στα επίπεδα COHb, τα οποία θεωρούνται σήμερα σαν φτωχός δείκτης του βαθμού βλάβης του ανθρώπινου οργανισμού και πιθανώς παραπλανητικός. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις θυμάτων με μηδενικά επίπεδα COHb, που παρουσίασαν νευρολογικές διαταραχές που κυμαίνονταν από μερική παράλυση μέχρι κώμα.

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα

Αν και συνήθως ποτέ δεν παρουσιάζονται τα ίδια συμπτώματα, μεταξύ των περισσότερο συνηθισμένων αρχικών συμπτωμάτων οξείας δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα ειναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, σφίξιμο στο στήθος, αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, ναυτία, εμετός, σφίξιμο στο μέτωπο και αφηρημάδα. Η αναγνώριση των πρώϊμων προειδοποιητικών σημάτων ειναι δύσκολη, διότι αυτά δεν ειναι ειδικά, αλλά συνήθως συγχέονται με συμπτώματα άλλων ασθενειών όπως κρυωμάτων, γρίππης ή τροφικής δηλητηρίασης. Η σύγχυση και η αδυναμία μπορούν να εμποδίσουν τα θύματα να διαφύγουν από το επικίνδυνο περιβάλλον, ενώ η καταβολή του θύματος μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά. Η διατήρηση ανοιχτών πορτών ή παραθύρων και η λειτουργία ανεμιστήρων δεν εξασφαλίζει την διατήρηση των συγκεντρώσεων του μονοξειδίου του άνθρακα σε ασφαλή επίπεδα.

Καθώς η έκθεση αυξάνει, το θύμα χάνει την ικανότητα συντονισμού των μελών του, αισθάνεται αδυναμία και σύγχυση. Εν συνεχεία μπορεί να ακολουθήσουν σπασμοί, χάσιμο των αισθήσεων, κώμα και θάνατος. Υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σύντομα στο θάνατο χωρίς σημαντικά προειδοποιητικά συμπτώματα.

Ενα σημάδι που μπορεί να μας κάνει να υποπτευθούμε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ειναι το εάν και κάποιος άλλος ή άλλοι στο ίδιο κτίριο έχουν τα ίδια συμπτώματα (περιλαμβανομένων των κατοικιδίων ζώων - μάλιστα αυτά ειναι πιο ευπρόσβλητα από τους ανθρώπους στο μονοξείδιο του άνθρακα λόγω του μικρότερου μεγέθους και των υψηλότερων ρυθμών μεταβολισμού και επομένως αναπτύσσουν συμπτώματα πιο φανερά και πιο σοβαρά, συγχρόνως ή και νωρίτερα από τους ανθρώπους).

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων έκθεσης σε μονοξείδιο του άνθρακα διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον, πόσο διάστημα διαρκεί η έκθεση, τον φόρτο εργασίας και τον ρυθμό αναπνοής, την ηλικία, το φύλο, το βάρος και την συνολική κατάσταση υγείας του ατόμου.

Ατομα με προβλήματα καρδιάς ειναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς και τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Η κατανάλωση αλκοόλ και βαρβιτουρικών μπορεί ν αυξήσει την επίδραση του αερίου στην υγεία. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανθρακοοξυαιμοσφαιρίνης στο αίμα τους από τους μη καπνιστές και επομένως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης από εκθέσεις σε μονοξείδιο του άνθρακα.

Συγκέντρωση (ppm) Χρόνος εισπνοής και συμπτώματα

0-1 ppm Κανονικά επίπεδα στο περιβάλλον

9 ppm Μέγιστη επιτρεπόμενη βραχυπρόθεσμη συγκέντρωση σε κατοικημένη περιοχή

25 ppm Μέγιστη έκθεση TWA στον χώρο εργασίας

50 ppm Μέγιστη επιτρεπόμενη έκθεση στον χώρο εργασίας

200 ppm Ηπιος πονοκέφαλος, κόπωση, ναυτία και ζάλη

400 ppm Σοβαρός πονοκέφαλος - ένταση των άλλων συμπτωμάτων. Απειλή κατά της ζωής μετά από 3 ώρες.

800 ppm Ζάλη, ναυτία και εμετός μέσα σε 45 λεπτά. Χάσιμο των αισθήσεων μέσα σε 2 ώρες, θάνατος σε 2 με 3 ώρες.

1600 ppm Πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία μετά από 20 λεπτά. Χάσιμο των αισθήσεων μετά από 30 λεπτά. Θάνατος μέσα σε 1-2 ώρες.

3200 ppm Πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία μετά από 5-10 λεπτά. Χάσιμο των αισθήσεων μετά από 30 λεπτά. Θάνατος μέσα σε 1 ώρα.

6400 ppm Πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία. Θάνατος σε 25-30 λεπτά.

12.800 ppm Αμεσες επιπτώσεις, χάσιμο των αισθήσεων και θάνατος σε 1-3 λεπτά.

Διάσωση, πρώτες βοήθειες και θεραπεία σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Εάν υπάρχει η παραμικρή υποψία για έκθεση σε CO ή παρουσιαστούν ύποπτα συμπτώματα, πρέπει ν απομακρυνόμαστε αμέσως από τον ύποπτο χώρο σε καθαρό αέρα και να καλούμε ειδικευμένο άτομο για έλεγχο του χώρου και των συσκευών που χρησιμοποιούνται. Το άνοιγμα θυρών και παραθύρων μόνο δεν αρκεί για την αποφυγή του κινδύνου.

Οταν πρόκειται να διασωθεί ένα θύμα που έχει καταρρεύσει σε έναν περιορισμένο χώρο ή δεξαμενή, πάντοτε ο διασώζων πρέπει να φορά αναπνευστήρα με δική του παροχή αέρα (ο συνηθισμένος απλός αναπνευστήρας με φίλτρο δεν λειτουργεί σε τέτοιες περιπτώσεις).
Το θύμα πρέπει να μεταφέρεται αμέσως σε καθαρό αέρα και να του χορηγείται οξυγόνο εάν υπάρχει διαθέσιμη ανάλογη συσκευή.
Εάν έχει σταματήσει η αναπνοή του, πρέπει να του γίνει αμέσως τεχνητή αναπνοή. Εάν δεν έχει σφιγμό, πρέπει να γίνουν μαλάξεις καρδιάς.
Το συντομότερο πρέπει το θύμα να τύχει ιατρικής φροντίδας.
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η παροχή καθαρού οξυγόνου υπό πίεση (υπερβαρικό οξυγόνο).

Νόμοι, πρότυπα και κατευθύνσεις

Υπάρχουν μια σειρά πρότυπα και κατευθύνσεις των πιο σημαντικών οργανισμών επαγγελματικής υγιεινής και ασφάλειας για την έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα.

Η OSHA (Διεύθυνση Επαγγελματικής Υγιεινής και Ασφάλειας των ΗΠΑ) έχει σε ισχύ σαν νομικό πρότυπο το PEL (Επιτρεπόμενο 'Οριο 'Εκθεσης), για την κατά μέσο όρο έκθεση σε χρονικό διάστημα 8 ωρών, που ειναι σήμερα για το μονοξείδιο του άνθρακα 50 ppm (55 mg/m3). Στη χώρα μας ισχύει επίσης η αντίστοιχη προς το PEL, οριακή τιμή έκθεσης, που ειναι όπως αναφέρεται στο Π.Δ 307/86, 50 ppm.

Η ACGIH (Η Επαγγελματική Οργάνωση των Βιομηχανικών Υγειονολόγων των ΗΠΑ) έχει υιοθετήσει το ακόμη μικρότερο όριο των 25 ppm (29 mg/m3) για 8ωρη έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα.

Στο ανοιχτό περιβάλλον των πόλεων οι συγκεντρώσεις του CO κυμαίνονται πάρα πολύ από σημείο σε σημείο και από ώρα σε ώρα. Μετρήσεις έδειξαν ότι συγκεντρώσεις CO 100 ppm στις οδικές σήραγγες, στους σταθμούς αυτοκινήτων και στους δρόμους των μεγάλων πόλεων ειναι συχνές. Η οδική συμφόρηση μπορεί να προκαλέσει συγκεντρώσεις CO 400 ppm. Αυτού του είδους οι ελαφρές δηλητηριάσεις από CO ειναι τα αίτια πολλών αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, για τα οποία επιφανειακά φαίνεται σαν υπεύθυνη η κόπωση του οδηγού. Η έκθεση σε CO συγκέντρωσης 120 ppm επί 1 ώρα μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην ικανότητα οδήγησης.
Τα ελαττωματικά συστήματα εξάτμισης των αυτοκινητων ειναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, γιατί το CO εισχωρεί απ το κάτω μέρος του αυτοκινητου στο εσωτερικό του οχήματος και δηλητηριάζει τους επιβάτες.

Η λύση των καταλυτών που υπό συνθήκες άριστης λειτουργίας μειώνουν μέχρι και κατά 90-95% τις εκπομπές CΟ, μετατρέποντάς το σε CO2, δεν ειναι μόνιμη, διότι η σωστή λειτουργία τους απαιτεί θερμοκρασία περίπου 250οC, την οποία αποκτά ο κινητήρας αφού έχει διανύσει 1-2 χλμ περίπου. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μετακινήσεων στην πόλη ειναι μικρότερης διαδρομής, οι καταλύτες ειναι αναποτελεσματικοί σ αυτές τις περιπτώσεις.

'Οταν ο καταλύτης ειναι κρύος, οι συγκεντρώσεις CO στην εξάτμιση μπορεί να ξεπεράσουν τα 80.000 ppm. Συγκεντρώσεις τέτοιου μεγέθους μπορούν να δημιουργήσουν θανάσιμες καταστάσεις στο γκαράζ του αυτοκινητου σε διάστημα 1-2 λεπτών, ακόμη και με ανοιχτή την πόρτα ή να διαρρεύσουν και να διαχυθούν στο σπίτι, εάν επικοινωνεί με το γκαράζ και να παραμείνουν εκεί για ώρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, επιδεινώνουν δραματικά το πρόβλημα εκπομπών CO απ τα αυτοκινητα.

Η ΕΡΑ (Επιτροπή Περιβαλλοντικής Προστασίας) των ΗΠΑ έχει ορίσει σαν όριο ασφάλειας για την περιεκτικότητα του αέρα σε CO στο εξωτερικό περιβάλλον τα 9 ppm κατά μέσο όρο για 8 ώρες.

Μέτρα προφύλαξης από δηλητηρίαση από CO

Χρήση των ψησταριών με κάρβουνα μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ποτέ μη τις χρησιμοποιείτε ή αποθηκεύετε κάρβουνα (ακόμη και αν φαίνονται σβησμένα) μέσα στο σπίτι ή σε γκαράζ ή σε κλειστό χώρο. Τα κάρβουνα παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα CO και μπορούν να ξανανάψουν αρκετές ώρες αφού σβηστούν, παρά την εμφάνισή τους σαν σβησμένα.
Ο κίνδυνος παραμονεύει και τους θερινούς μήνες από την χρήση φορητών συσκευών όπως ψησταριές, φωτιστικά κα σε σκηνές κάμπιγκ, κατασκηνώσεων, τροχόσπιτα, κλειστές καρότσες οχημάτων κλπ.

Τα μικρά βιομηχανικά ανυψωτικά μηχανήματα που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό κίνδυνο δηλητηρίασης από CO. Η προληπτική-περιοδική συντήρηση και ρύθμιση της μηχανής ειναι ουσιαστική για την μείωση της παραγωγής CO κατά την διάρκεια λειτουργίας αυτών των μηχανημάτων.
Οι εργαζομενοι πρέπει να ειναι εκπαιδευμένοι ν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα δηλητηρίασης από CO, καθώς και οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε σχηματισμό ή συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε μικρές βενζινοκίνητες μηχανές και εργαλεία σε κλειστούς χώρους, εκτός αν η κινητήρια μονάδα μπορεί να τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο και μακρυά από εισόδους εξαερισμού. Χρήση ή δυνατόν άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως συσκευών που λειτουργούν με ηλεκτρισμό ή πεπιεσμένο αέρα.

Μερικά επαγγέλματα παρουσιάζουν έναν ιδιαίτερο κίνδυνο αυξημένων επιπέδων συγκέντρωσης CO όπως: εργαζομενοι με ασετυλίνη, με χάλυβα, με οργανικές χημικές ουσίες, με αιθάλη, εργαζομενοι διυλιστηρίων πετρελαίου, βιομηχανίας πολτού και χάρτου, σε ζυθοποιεία, σε χώρους κλιβάνων και λεβητών, οι φύλακες διοδίων και σηράγγων, οι τεχνικοί συνεργείων αυτοκινητων, οι χειριστές μηχανών ντίζελ, οι εργαζομενοι σε δεξαμενές, εργάτες ορυχείων κλπ.

Περιοδικές ιατρικές εξετάσεις των εργαζομενων που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε CO. Διεξαγωγή επιθεώρησης των χώρων εργασίας και εντόπισης πιθανών συσκευών ή καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλές συγκεντρώσεις CO. Εγκατάσταση ανιχνευτών CO στο σπίτι και σε χώρους επικίνδυνους. Πολλοί θάνατοι από δηλητηρίαση CO συμβαίνουν τις ώρες που τα θύματα κοιμούνται.
"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CO"

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ

Λέγοντας αντιστάθμιση στην θέρμανση, εννοούμε την ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού προσαγωγής προς τα θερμαντικά σώματα, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία χώρου. Ρυθμίζουμε δηλαδή αυτόματα, την λειτουργία της εγκατάστασης θέρμανσης, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Στις περισσότερες πολυκατοικίες δεν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης. Έτσι λοιπόν, σχεδόν κανένας δεν είναι ικανοποιημένος από την θέρμανση του διαμερίσματος του και αυτό γιατί:

1. Δεν συμφωνούν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μεταξύ τους, για το πόσες και ποιες ώρες θα λειτουργεί η θέρμανση.

2. Δεν συμφωνούν στην θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα θερμαντικά σώματα και επομένως στην επιλογή της θερμοκρασίας του χώρου. Φυσικά δεν φταίει κανένας γιατί ο διαχειριστής συνήθως της πολυκατοικίας, δεν είναι δυνατόν να μειώνει την θερμοκρασία του νερού όταν έξω έχει ζέστη, ούτε βέβαια να την αυξάνει όταν έχει κρύο.

3. Πληρώνουν πολλά κοινόχρηστα για καύσιμα γιατί πολλές φορές, ανοίγουν τα παράθυρα γιατί έχει πολλή ζέστη μέσα στα διαμέρισμα τους.(σπατάλη ενέργειας).

4. Ο παράγων <<ανθρώπινο λάθος>> ακούγεται πολλές φορές. Έτσι και στην θέρμανση είτε από λάθος είτε από έλλειψη χρόνου του ατόμου που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, έχουμε πολλές φορές θέρμανση όταν δεν την χρειαζόμαστε και άλλες ακόμη περισσότερες φορές, δεν έχουμε θέρμανση όταν απαιτείται.

Όλα αυτά οδηγούν σε διαμάχες μεταξύ των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας αλλά σίγουρα οδηγούν στην σπατάλη χρημάτων και στην στέρηση σωστής θέρμανσης των χώρων.

Στις πολυκατοικίες όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αυτονομία στην θέρμανση τότε η μόνη σχεδόν λύση στα παραπάνω προβλήματα είναι η εφαρμογή συστημάτων αντιστάθμισης.

Βέβαια υπάρχει η ανάγκη εφαρμογής αντιστάθμισης και για άλλους λόγους τους οποίους θα δούμε παρακάτω.

ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ

Για να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία νερού προσαγωγής προς τα θερμαντικά σώματα σύμφωνα με την εξωτερική θερμοκρασία απαιτούνται τα παρακάτω:

1.Τρίοδος ή τετράοδος περιστροφική βάνα

2. Σερβοκινητήρας βάνας

3. Κεντρική ηλεκτρονική συσκευή

4. Αισθητήριο εξωτερικής θερμοκρασίας

5. Αισθητήριο νερού προσαγωγής

6. Επιλογέας θερμοκρασίας

Προαιρετικά α)θερμοστατικοί διακόπτες και β) βάνες αυτονομίας.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Όλα τα παραπάνω όργανα και εξαρτήματα, προσαρμοσμένα πάνω σε μια εγκατάσταση θέρμανσης μέσα στο λεβητοστάσιο, λειτουργούν ως εξής:

Το αισθητήριο της εξωτερικής θερμοκρασίας, μεταδίδει στην κεντρική ηλεκτρονική συσκευή τις μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας. Η ηλεκτρονική συσκευή με την σειρά της και ανάλογα με τις εντολές που δέχεται από το αισθητήριο της εξωτερικής θερμοκρασίας, ρυθμίζει μέσω του σερβοκινητήρα την περιστροφική τρίοδο ή τετράοδο βάνα. Η βάνα ρυθμίζει, την θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα θερμαντικά σώματα, από 30 μέχρι 90 βαθμούς Κελσίου.

Δηλαδή, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, η βάνα<<ανοίγει>> ή <<κλείνει>>. Το αισθητήριο νερού προσαγωγής, φροντίζει να διατηρεί την αναγκαία θερμοκρασία νερού προσαγωγής προς τα θερμαντικά σώματα δίνοντας εντολές προς τον κινητήρα της βάνας μέσω της ηλεκτρονικής συσκευής.

Επιπρόσθετη ρύθμιση θερμοκρασίας απομονωμένων χώρων πετυχαίνουμε με την χρήση θερμοστατικών διακοπτών και συνδυάζοντας το όλο σύστημα με βάνες αυτονομίας πετυχαίνουμε τον τέλειο αυτοματισμό.

Κυκλοφορούν επίσης λέβητες, με ενσωματωμένους πίνακες και αισθητήρια θερμοκρασίας, που μπορούν να πετύχουν αντιστάθμιση, χωρίς τρίοδο ή τετράοδο βάνα. Η λειτουργία τους βασίζεται στην λειτουργία του καυστήρα. Έτσι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ο καυστήρας λειτουργεί τόσο ώστε το νερό του λέβητα, να είναι θερμοκρασίας 40 μέχρι 90 βαθμών Κελσίου. Βέβαια με το σύστημα αυτό α)απαιτούνται λέβητες χαμηλών θερμοκρασιών , β)πολύ καλά μονωμένες καπνοδόχοι και γ) δεν υπάρχει δυνατότητα απόλυτης ρύθμισης θερμοκρασίας νερού χρήσης.

Επίσης κυκλοφορούν λέβητες, που μπορούν και κάνουν αντιστάθμιση, έχοντας όλα τα όργανα που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό ενσωματωμένα και τοποθετημένα έτοιμα προς χρήση.
"ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ"

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ & ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν εύκολο ορισμό για να καθορίσουμε την ειδικότητα του υδραυλικού, ώστε να τη διαχωρίσουμε από εκείνη του συντηρητή καυστήρων. Ο υδραυλικός περιορίζεται σε εκείνο το κομμάτι της κεντρικής θέρμανσης οπού κυκλοφορεί το νερό, όπως π.χ. σωλήνες, βάνες, κ.λ.π. και όχι στον καυστήρα.

Ο καυστήρας δεν είναι μια απλή ηλεκτρική συσκευή.

Όπως το ψυγείο η κουζίνα που τα συνδέουμε με το ρεύμα και είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Στον καυστήρα υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και ρύθμισης. Για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των καυστήρων υγρών και αεριών καυσίμων, ο εγκαταστάτης συντηρητής καυστήρων έχει ικανότητες και γνώσεις του οποίου έχουν πιστοποιηθεί από κρατικό φορέα και την επαγγελματική άδεια για να ασχολειται με τη φωτιά. Η φωτιά και το κύκλωμα της καθώς και τα όργανα ελέγχου και ρύθμισης της λειτουργίας του καυστήρα, των αυτοματισμών, των συστημάτων ασφαλείας και οι ηλεκτρικές συνδέσεις του λεβητοστασίου βρίσκονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του συντηρητή καυστήρων και υπεύθυνο του λεβητοστασίου.

Ο καυστήρας είναι μια σύνθετη βιομηχανική μηχανή και αποτελεί το σημαντικότερο και πολυπλοκoτερο μέρος της κεντρικής θέρμανσης . έχει όλα τα συστήματα ρύθμισης της φωτιάς για την ιδανικότερη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης. Σε πολλές οικοδομές της Θεσσαλονίκης η κατανάλωση φτάνει και ξεπερνάει τα 100 λίτρα πετρελαίου την ώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε αυτήν την κατανάλωση για να καταλάβουμε το μέγεθος της φωτιάς, η οποία πρέπει να καίει κάτω από πλήρη έλεγχο σε απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες, καθώς και το παραμικρό σφάλμα στις ρυθμίσεις της μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Τη δαπάνη για τη φθορά και αντικατάσταση των μηχανημάτων, δεν θα την αποφύγετε, εάν δεν αναθέσετε την συντήρηση του συστήματος θέρμανσης σας σε αναγνωρισμένο και υπεύθυνο τεχνικό γραφείο εγκαταστάσεων και συντηρήσεων καυστήρων. Η καλή λειτουργία των μηχανημάτων και η μείωση του κινδύνου της πρόωρης Φθοράς τους αφορά άμεσα τα οικονομικά σας συμφέροντα. Με μια ρύθμιση ακριβείας με ειδικούς ηλεκτρονικούς αναλυτές καυσαερίων για την καλή λειτουργία του καυστήρα σας κερδίζετε μέχρι και 30%.

Επομένως για την ασφάλεια και τη σιγουριά σας οποίο καύσιμο και εάν χρησιμοποιείτε, υγρό η αέριο, μαζουτ, πετρέλαιο, υγραέριο η φυσικό αέριο, επιλέξτε πιστοποιημένο αδειούχο εγκαταστάτη συντηρητή καυστήρων. Είναι οι μονοί υπεύθυνοι.



Ο πλέον κατάλληλος χρόνος για την ετήσια γενική συντήρηση των μηχανημάτων του καλοριφέρ είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου λειτουργίας τους.

Οι παγωνιές του χειμώνα έρχονται απροειδοποίητα. Τα τμήματα της εγκατάστασης που είναι εκτεθειμένα προκαλούν άσκοπες απώλειες και συνεπώς μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου γι’αυτό το λόγω επιβάλετε η μόνωση των τμημάτων αυτών.

Τα σώματα του καλοριφέρ πρέπει να είναι ελευθέρα απ’ολες τις πλευρές για την πλήρη απόδοση τους.

Φροντίστε ο καθημερινός αερισμός των δωματίων να γίνεται τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ, διότι δημιουργούνται μεγάλες απώλειες θέρμανσης

Τα κλειδιά του λεβητοστασίου να υπάρχουν πάντα σε ένα συγκεκριμένο μέρος και όχι στην τσέπη του εκάστοτε διαχειριστή, διότι σε περίπτωση ανάγκης και εφόσον αυτός λείπει δημιουργούνται προβλήματα με δυσάρεστες συνέπειες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνετε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καλοριφέρ στην καμινάδα, σε περίπτωση που βγάζει μαύρο καπνό σταματήστε τη λειτουργία του καυστήρα και ειδοποιήστε αμέσως τον συντηρητή σας

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε καπνό η πολλά καυσαέρια στο χώρο του λεβητοστασίου, τότε σταματήστε αμέσως τη λειτουργία του καυστήρα.

Πρέπει να υπάρχει ηλεκτρικός διακόπτης ασφαλείας και να βρίσκεται σε εμφανές σημείο εκτός λεβητοστασίου. Αυτό μας βοηθαει στην γρήγορη και εύκολη διακοπή της λειτουργίας του καλοριφέρ σε περίπτωση που αντιληφθούμε καπνούς και μυρωδιές.

Η ηλεκτρική εγκατάσταση στο λεβητοστάσιο θα πρέπει να είναι σε αρίστη κατάσταση, οι διακόπτες σε εμφανή σημεία και οι καλωδιώσεις χωρίς φθορές και γυμνά μέρη. Απαραίτητη η πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιβάλετε να υπάρχει όχι μόνο σωστός φωτισμός αλλά και κατάλληλος αερισμός στο χώρο του λεβητοστασίου σας

Φροντίστε να υπάρχει μέσα στο λεβητοστάσιο σύστημα πυρόσβεσης , κατά προτίμηση αυτόματο (οροφής ),καθώς και πυροσβεστήρας χειρός.

Απομακρύνεται από το λεβητοστάσιο τυχόν εύφλεκτα υλικά και αλλά άχρηστα αντικείμενα.(κίνδυνος πυρκαγιάς)

Φροντίστε να υπάρχει αποχέτευση στο χώρο του λεβητοστασίου η φρεάτιο με αυτόματη αντλία ώστε σε περίπτωση διαρροής να βρίσκουν διέξοδο και να απομακρύνονται τα νερά.

Μην πατάτε το κουμπί μπλόκο του καυστήρα περισσότερο από 2 φορές. Είναι επικυνδινο.

Αποφύγετε τους «ειδικούς» που υποδεικνύουν λύσεις που μονό αυτοί γνωρίζουν. Δεχθείτε υποδείξεις και λύσεις στο πρόβλημα σας μόνον από τον αδειούχο εγκαταστάτη συντηρητή που έχει και την γνώση και την ευθύνη.

Προσέχετε πάντα τις παρατηρήσεις του φύλλου ελέγχου που σας δίνει κάθε φορά ο συντηρητής σας.

Κάθε ένοικος μιας πολυκατοικίας έχει την ίδια ευθύνη με τον διαχειριστή. Για οτιδήποτε εντοπίσει πρέπει έγκαιρα να τον ενημερώσει.

Ο μοναδικός υπεύθυνος για τη λειτουργία του λεβητοστασίου είναι ο αδειούχος εγκαταστάτης συντηρητής .



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Η θέρμανση είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του οικιακού προϋπολογισμού. Με την καλή μόνωση έχουμε σημαντική οικονομία ενέργειας και χρήματος. Ακολουθώντας τα κάτωθι έχουμε σημαντική οικονομία σε καύσιμα και καθαρότερο περιβάλλον:

Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες, καλλυματα, έπιπλα, γιατί μειώνουμε σημαντικά την απόδοση και έχουμε περισσότερη κατανάλωση πετρελαίου για την θέρμανση.

Τοποθετήστε θερμοστατικές βαλβίδες στα σώματα για να ρυθμίζετε την θερμοκρασία κάθε δωματίου ανάλογα με τις ανάγκες του.

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε μια σταθερή θερμοκρασία, διότι για κάθε επιπλέον βαθμό πληρώνουμε 10% περισσότερα χρήματα.

Συντηρήστε τον καυστήρα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, το κέρδος σε καύσιμα είναι μεγάλο.

Η συντήρηση του συστήματος καλοριφέρ πρέπει να γίνετε αποκλειστικά από ειδικευμένους τεχνικούς με άδεια εγκαταστάτη συντηρητή υγρών καυσίμων.

Πάντα να ζητάτε από τον συντηρητή την συμπλήρωση του ειδικού φύλλου ελέγχου συντήρησης ώστε σε περίπτωση ατυχήματος η ρύπανσης την ευθύνη να την αναλαμβάνει ο συγκεκριμένος τεχνικός.



"ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ & ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ"

ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

Μέτρα που λαμβάνονται όταν υπάρχει οσμή αερίου

Όταν γίνεται αντιληπτή οσμή αερίου, πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων, και να μην προκληθεί έκρηξη. Οι συντονισμένες ενέργειες ασφαλείας είναι οι εξής.

Κλείστε αμέσως το γενικό διακόπτη του φυσικού αερίου( κίτρινη βανα).
Ανοίξτε αμέσως όλες τις πόρτες και τα παράθυρα (εάν η συσκευή βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο)

Ειδοποιείστε αμέσως το συνεργείο άμεσης επέμβασης της Εταιρείας Παροχής Αεριού Ε.Π.Α. ( 800 11 87 87 8 ).



Σβήστε αμέσως όλες τις φλόγες, σβήστε αναμμένα τσιγάρα.

Μη χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικά κουδούνια, διακόπτες κτλ.

Αφού κλείσετε το γενικό διακόπτη αερίου ελέγξετε εάν είναι κλειστοί οι διακόπτες των συσκευών.

Μπορείτε να ανάψετε το φως μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν μυρίζει πια αέριο. Προσοχή!! Ο άνθρωπος εθίζεται στη μυρωδιά του αεριού. Η διαπίστωση πρέπει να γίνει από άτομα, που δεν ήταν στο χώρο.

Σε περίπτωση, που η οσμή προέρχεται από χώρους κλειστούς η γενικότερα μη προσβασιμους, ειδοποιείστε επιπλέον το πλησιέστερα αστυνομικό τμήμα και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Εάν η οσμή του αερίου προέρχεται από το υπόγειο, αερίστε το χωρίς να μπείτε μέσα ειδοποιείστε όλους τους ενοίκους και το τμήμα βλαβών της Εταιρείας Παροχής Αερίου.

Μην προσπαθήσετε οι ίδιοι να επισκευάσετε τη βλάβη σε εγκαταστάσεις αερίου. Μόνο αδειούχοι τεχνικοί είναι εξουσιοδοτημένοι να κάνουν την επισκευή-συντήρηση

Διατηρείστε τον χώρο της βλάβης προσπελάσιμο, στο συνεργείο βλαβών της Ε.Π.Α


"ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΑΕΡΙΟΥ"

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Γενική Περιγραφή
Κεντρική Θέρμανση ονομάζεται η παραγωγή θερμότητας για τη θέρμανση χώρων
ή/και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης από ένα κεντρικό σύστημα εγκατεστημένο
σε ένα κτίριο (ή σύνολο κτιρίων) για το σκοπό αυτό.
Το κεντρικό αυτό σύστημα αποτελείται από ένα σύνολο αλληλοσυνδεδεμένων
συσκευών και οργάνων, και συγκεκριμένα από το λέβητα, τον καυστήρα, τον
κυκλοφορητή, τη δεξαμενή καυσίμων, τις διατάξεις ασφαλείας, τις σωληνώσεις, την
καπνοδόχο και τα θερμαντικά σώματα.
Η ενέργεια που παράγεται μεταφέρεται στους διάφορους χώρους μέσω ενός
θερμαντικού μέσου (νερό, ατμός, αέρας) ενώ η διανομή επιτυγχάνεται μέσω ενός
δικτύου σωληνώσεων ή αεραγωγών, ή ακόμη και με συνδιασμό και των δύο.

Τα μέρη ενός συστήματος κεντρικής θέρμανσης
Ο Λέβητας
Ο λέβητας είναι ουσιαστικά μια ‘πιεστική’ δεξαμενή η οποία μεταβιβάζει θερμότητα στο
θερμαντικό μέσο. Είναι ο χώρος όπου γίνεται η απαραίτητη καύση προκειμένου να
θερμανθεί το μέσο αυτό (στη Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον ζεστό νερό χαμηλών
θερμοκρασιών).
Ο τύπος του λέβητα που χρησιμοποιείται καθορίζεται κυρίως από την απαιτούμενη
θερμοκρασία και πίεση του παραγόμενου ατμού ή νερού.
Η πιο διαδεδομένη σχεδίαση είναι ο λέβητας φλογοσωλήνων (ή κυψελωτός), όπου
τα καυσαέρια διέρχονται μέσω συστοιχίας σωλήνων προσαρμοσμένων στο κύριο
σώμα του λέβητα. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται πτερυγιοφόροι σωλήνες για
την αύξηση της επιφάνειας θερμικής συναλλαγής, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση
και ελαχιστοποιώντας το μέγεθος των μονάδων. Αυτός ο τύπος λέβητα γενικά
περιορίζεται μέχρι μια μέγιστη πίεση 25 bar και μέγιστη θερμοκρασία 300°C.
Πέρα από τα όρια αυτά συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται μονάδες υδροσωλήνων.
Σε αυτόν τον τύπο λέβητα, οι σωλήνες περιέχουν το νερό και τα καυσαέρια
διέρχονται γύρω από τους σωλήνες και μεταφέρουν τη θερμότητα από την
εξωτερική επιφάνεια των σωλήνων προς το εσωτερικό.
Οι λέβητες διακρίνονται σύμφωνα με το υλικό κατασκευής τους σε χυτοσιδηρούς και
χαλύβδινους. Οι χυτοσιδηροί αντέχουν καλύτερα στη διάβρωση, μπορούν να
επιδεχθούν προσθήκες στοιχείων και χρειάζονται μικρότερες ποσότητες νερού κατά τη
λειτουργία τους. Οι χαλύβδινοι έχουν μικρό βάρος και αντέχουν καλύτερα στις πιέσεις
και στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Οι διαστάσεις τους προσαρμόζονται
καλύτερα στις διάφορες απαιτήσεις και έχουν χαμηλό κόστος.
Ο Καυστήρας
Ο καυστήρας είναι μια συσκευή προσαρμοσμένη πάνω στο λέβητα μέσα στην οποία
επιτυγχάνεται η ανάμειξη του καύσιμου υλικού (π.χ. πετρέλαιο) με τον αέρα έτσι ώστε
να προκαλείται και να συντηρείται η καύση.
Οι καυστήρες διακρίνονται σε τρείς τύπους ανάλογα με το καύσιμο (υγρό ή αέριο)
που χρησιμοποιούν ή/και τον τρόπο διασκορπισμού του καυσίμου και την ανάμειξή
του με τον αέρα καύσης:
􀂃 Καυστήρες εξάτμισης
􀂃 Καυστήρες διασκορπισμού
􀂃 Καυστήρες περιστροφής
Οι Κυκλοφορητές και η Δεξαμενή Καυσίμων
Σε μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, οι κυκλοφορητές μεταφέρουν το νερό από
τον λέβητα στα θερμαντικά σώματα και αντιστρόφως. Ο κυκλοφορητής είναι αντλία
φυγοκεντρικού τύπου και κινείται με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Συνήθως
τοποθετούνται μέσα στο λεβητοστάσιο και κοντά στον λέβητα.
Η δεξαμενή καυσίμων αποτελεί άλλο ένα σημαντικό στοιχείο μιας εγκατάστασης
κεντρικής θέρμανσης καθώς εκεί αποθηκεύεται το πετρέλαιο. Μια δεξαμενή καυσίμων
μπορεί να είναι είτε μεταλλική είτε πλαστική.
Οι Διατάξεις Ασφαλείας
Οι διατάξεις ασφαλείας εξασφαλίζουν τη λειτουργία μιας εγκατάστασης κεντρικής
θέρμανσης και αποτελούνται από το κλειστό δοχείο διαστολής, τον αυτόματο
πληρώσεως, τη βαλβίδα ασφαλείας και τη βαλβίδα ανοδικής προστασίας. Μέσω
αυτών εξασφαλίζεται η σταθερή πίεση του νερού μέσα στην εγκατάσταση θέρμανσης
και η προστασία από ηλεκτρόλυση.
Οι Σωληνώσεις
Η μεταφορά του νερού από το λέβητα στα θερμαντικά σώματα και η επιστροφή του
πίσω στο λέβητα επιτυγχάνεται μέσω του δικτύου σωληνώσεων. Για το σκοπό αυτό
χρησιμοποιούνται τρία είδη σωλήνων: Χαλκοσωλήνες, χαλυβδοσωλήνες και πλαστικοί
σωλήνες. Οι χαλκοσωλήνες είναι οι πιο διαδεδομένοι σήμερα, οι πλαστικοί
χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι χαλυβδοσωλήνες έχουν
εγκαταλειφθεί.
Τα Θερμαντικά Σώματα
Τα θερμαντικά σώματα αποτελούν τις τελικές συσκευές ενός συστήματος
εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης μέσω των οποίων η θερμότητα που μεταφέρει το
θερμαντικό ρευστό μεταδίδεται στους εσωτερικούς χώρους. Τα σώματα είναι συνήθως
κασκευασμένα από χάλυβα ή αλουμίνιο. Τα χυτοσίδηρα σώματα έχουν εγκαταληφθεί
σήμερα καθώς είναι πιό βαριά, και ενώ διατηρούν τη θερμοκρασία τους για πολλή
ώρα αργούν να ζεσταθούν.
Τα θερμαντικά σώματα διαθέτουν ειδικούς διακόπτες που επιτρέπουν την απομόνωσή
τους προκειμένου να μην ξοδεύεται ενέργεια άσκοπα σε χώρους που δεν κατοικούνται.
Διαθέτουν επίσης βαλβίδες εξαερισμού για την εξαέρωσή τους σε περιπτώσεις που
συσσωρεύεται αέρας μη επιτρέποντας την ομαλή κυκλοφορία του νερού στο
εσωτερικό τους.
Η κατάσταση των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης στην Ελλάδα σήμερα και
συνήθη προβλήματα
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας υπάρχουν
σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας. Ενώ τυπικά φαίνεται οτι ένας μεγάλος
αριθμός λεβήτων περνά από συντήρηση από εγκεκριμένους τεχνίτες, παρ’ όλα αυτά ο
έλεγχος είναι ανεπαρκής και συνήθως ανακριβής και υποτυπώδης. Αυτό έχει
διαπιστωθεί καθώς λέβητες που ελέγχθησαν, μετά από κατάλληλη μελέτη
ξαναρυθμίστηκαν και λειτούργησαν πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ότι πριν.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης δεν υπάρχει
καμμία υποχρέωση για τους χρήστες να τοποθετήσουν μετρητές θερμικής ενέργειας.
Γίνεται λοιπόν κατανάλωση δίχως μέτρηση ενέργειας (σε αντίθεση με την ηλεκτρική
ενέργεια) και το αποτέλεσμα είναι σπατάλη και αλόγιστη χρήση.
Εξετάζοντας το όλο θέμα που ανακύπτει από ευρύτερη σκοπιά μπορεί κανείς να δει την
έκταση του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο, καθώς πάνω από το 35% της συνολικής
ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως στην Ελλάδα είναι στα κτίρια, και πάνω από το
50% αυτής οφείλεται στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης. Με δεδομένο το γεγονός
ότι η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού κάνει χρήση κεντρικής θέρμανσης, τα
περιθώρια εξοικονόμησης είναι μεγάλα.
Καθώς όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων χρησιμοποιεί ενιαία συστήματα και
όχι αυτόνομα, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα
αυτόνομης θερμικής διαχείρισης ανάλογα με τις ανάγκες καθενός νοικοκυριού, με
αποτέλεσμα την προαναφερθείσα κατασπάληση ενέργειας, ακόμα και όταν η
θέρμανση σε έναν μη-κατοικίσιμο χώρο δεν είναι απαραίτητη.
Επίσης, οι λέβητες σε κεντρικά συστήματα θέρμανσης λειτουργούν με χρονοδιακόπτες
και όχι με βάση τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων με αποτέλεσμα προκειμένου
να θερμανθούν περισσότερο «δύσκολοι» και κρύοι χώροι να υπερθερμαίνονται
αναγκαστικά και αυτοί που δεν έχουν τόσο μεγάλες ανάγκες.
Εξοικονόμηση Ενέργειας σε συστήματα Κεντρικής Θέρμανσης
Μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης θεωρείται επιτυχημένη όταν θερμαίνει σωστά
και όσο πρέπει, καθώς επίσης εφόσον λειτουργεί οικονομικά και με ασφάλεια.
Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά απαιτείται σωστή μελέτη που να περιλαμβάνει: τα
τεχνικά χαρακτηριστικά και μεγέθη του εξοπλισμού, ακριβή υπολογισμό των θερμικών
απαιτήσεων, καλό σχεδιασμό των δικτύων διανομής, σωστή διάταξη του εξοπλισμού
του συστήματος, καθώς και τη λειτουργική σύνδεση και ρύθμιση των διαφόρων
στοιχείων. Η επιλογή ισχύος του λέβητα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και στηρίζεται
στον υπολογισμό των βασικών κλιματικών και γεωγραφικών παραμέτρων, και των
θερμικών απωλειών του κτιρίου. Με λίγα λόγια όλα, όσα θα έπρεπε να γίνονται και
σπάνια τηρούνται με αποτέλεσμα πολλές ελλατωματικές και προβληματικές
εγκαταστάσεις.
Ο σωστός σχεδιασμός και η μελέτη πριν την εγκατάσταση ενός συστήματος κεντρικής
θέρμανσης εγγυάται μια επιτυχημένη εγκατάσταση. Ειδικά όσον αφορά νέες οικοδομές
η συνεργασία του υπεύθυνου της οικοδομής με τον επιβλέποντα μηχανικό και τον
εγκαταστάτη υδραυλικό βοηθά στη λύση πολλών προβλημάτων.
Μερικές βασικές παρεμβάσεις που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην
εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης είναι οι ακόλουθες:
􀂃 Ένα κεντρικό σύστημα πρέπει να διαστασιολογείται μετά από ειδική μελέτη από
μηχανολόγο μηχανικό και πάντα βάσει των θερμικών απωλειών του κτιρίου
προκειμένου να αποφευχθούν υπερδιαστασιολόγησεις και σπατάλη καυσίμων.
􀂃 Καλό είναι να αποφεύγονται οι μεγάλοι λέβητες που δεν λειτουργούν σε πλήρη ισχύ
και με χαμηλή απόδοση. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν η απαιτούμενη ισχύς ενός
λέβητα ξεπερνά τα 350 kW, οπότε ενδείκνυται η εγκατάσταση δύο και πλέον
λεβήτων.
􀂃 Συνήθως σε μεσαίου μεγέθους εγκαταστάσεις και πάντοτε στις μεγάλες
προτιμούνται περισσότεροι του ενός λέβητες καθώς, παρέχεται έτσι η δυνατότητα
να λειτουργεί ένας μόνο λέβητας σε περιόδους που δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Η
εξοικονόμηση που προκύπτει αντισταθμίζει πολύ γρήγορα το αυξημένο κόστος
αγοράς περισσότερων λεβήτων και καυστήρων αντί ενός.
􀂃 Ένας λέβητας χωρίς μόνωση μπορεί να έχει απώλειες πάνω από 5% σε σχέση με
ένα μονωμένο λέβητα όπου οι απώλειες δεν ξεπερνούν το 1%.
􀂃 Μια μείωση της προκαθορισμένης θερμοκρασίας αναφοράς κατά ένα βαθμό
συμβάλει σε πάνω από 6% λιγότερα καύσιμα.
􀂃 Τυχόν χαραμάδες στο λέβητα επιτρέπουν την είσοδο κρύου αέρα στο εσωτερικό
του μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόδοσή του.
􀂃 Με δεδομένη την κλίμακα απόδοσης που δίνουν οι κατασκευαστές σε ένα λέβητα
(80%-110%) ένας λέβητας θεωρείται ικανοποιητικά αποδοτικός από 90% και πάνω.
Εδώ πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη ότι μεγάλο ρόλο παίζει και ο «ετήσιος
βαθμός απόδοσης» μιας εγκατάστασης, ο οποίος εκφράζει την ενέργεια που
παράγει ένας λέβητας, μείον τις απώλειες των καυσαερίων που προκύπτουν, τις
απώλειες διακοπής λειτουργίας της εγκατάστασης και τις θερμικές απώλειες του
λέβητα.
􀂃 Όσον αφορά τους καυστήρες, κυκλοφορούν σήμερα καυστήρες προηγμένης
τεχνολογίας στούς οποίους μπορούν να γίνουν οι σωστές και απαραίτητες
ρυθμίσεις για τέλεια καύση.
􀂃 Υπάρχουν καυστήρες με αυτόματο ‘τάμπερ’ αέρα που υποβοηθούν κατ’αυτόν τον
τρόπο την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς εμποδίζουν την είσοδο κρύου αέρα
όταν ο καυστήρας είναι ανενεργός.
􀂃 Οι σωληνώσεις που περνούν μέσα από μη θερμαινόμενους χώρους θα πρέπει να
μονώνονται επιμελώς. Επίσης θα πρέπει να επιλέγονται σωληνώσεις με τις
σωστές/κατάλληλες διαμέτρους σε σχέση με τα διάφορα τμήματα ενός δικτύου
κεντρικής θέρμανσης.
􀂃 Προτείνεται η χρήση θερμοστάτη στα θερμαντικά σώματα καθώς έτσι μόνο
επιτυγχάνεται η απαραίτητη και επιθυμητή θερμοκρασία σε έναν χώρο. Καλό είναι,
όταν ένα σώμα βρίσκεται τοποθετημένο δίπλα σε εξωτερικό τοίχο να τοποθετείται
μονωτικό υλικό μεταξύ των δύο και επίσης να μην τοποθετούνται καλύμματα στα
σώματα, όπως συνηθίζεται.
􀂃 Για να αποφευχθεί κατασπατάληση ενέργειας όταν θερμαίνονται χώροι δίχως αυτό
να είναι αναγκαίο υπάρχουν τρόποι ώστε ο λέβητας να ρυθμίζεται με ειδικά
συστήματα και ανάλογα να ανταποκρίνεται στην εξωτερική θερμοκρασία
(αντιστάθμιση). Τα συστήματα ρύθμισης διατηρούν την εσωτερική θερμοκρασία
σταθερή ανεξάρτητα απο τις εξωτερικές μεταβολές, συνεισφέροντας έτσι στην
αποφυγή υπερθέρμανσης των εσωτερικών χώρων. Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν
να εφαρμοστούν ανάλογα με τον τύπο της εγκατάστασης και ο βαθμός ακριβείας
τους εξαρτάται από τον αυτοματισμό που επιλέγεται. Τα πιο εξελιγμένα συστήματα
ρύθμισης έχουν ένα αισθητήριο που μεταδίδει τις μεταβολές της εξωτερικής
θερμοκρασίας σε μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία προσαρμόζει τη θερμοκρασία
του νερού ανάλογα. Υπάρχουν ακόμη και οι θερμοστατικοί διακόπτες που
μπορούν να ρυθμίσουν επιτυχώς τη θερμοκρασία διαφορετικών και ξεχωριστών
χώρων, καθώς επίσης και να εξαλείψουν τυχόν λάθη και μειονεκτήματα που
προκύπτουν από λάθη στις μελέτες, αλλαγές στη χρήση των χώρων κλπ. Τέτοιοι
διακόπτες μπορούν να ρυθμίζουν αυτόματα την ποσότητα ζεστού νερού και τη
θερμοκρασία ενός χώρου. Το κόστος αγοράς τους είναι μικρό ενώ τα οφέλη στην
εξοικονόμηση που προκύπτουν απο τη χρήση τους μεγάλα.

"ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ"

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Φροντίστε για την ετήσια συντήρηση του λέβητα σας έγκαιρα. Η περίοδος συντήρησης του συγκροτήματος λέβητα-καυστήρα εκκινεί με το τέλος της χειμερινής περιόδου (Απρίλιο-Μάιο). Με το τρόπο αυτό,αφενός προστατεύετε το λέβητα από διάβρωση αφού οι διαβρωτικές επικαθήσεις απομακρύνονται έγκαιρα. Επίσης,η ποιότητα της εργασίας είναι σίγουρα πολύ καλύτερη αφού ο εγκαταστάτης-συντηρητής τη περίοδο αυτή έχει τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού του χρόνου εργασίας του.

Ζητάτε πάντα από τον εγκαταστάτη-συντηρητή καυστήρων που θα σας επισκεφθεί να σας δείξει το έντυπο της αδείας του.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αδειούχος εγκαταστάτης και συντηρητής καυστήρων είναι υποχρεωμένος μετά από κάθε συντήρηση να εκδίδει φύλλο ελέγχου καύσης και μετά από κάθε επίσκεψη να ενημερώνει το ημερολόγιο λεβητοστασίου για το είδος της παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε στην εγκατάσταση.
Στις καινούργιες δε εγκαταστάσεις πετρελαίου ή αερίου ο αδειούχος εγκαταστάτης και συντηρητής καυστήρων εκδίδει επίσης και πιστοποιητικό εγκατάστασης (διπλότυπο) το οποίο μάλιστα αποστέλεται στον αρμόδιο κρατικό φορέα και πιστοποιεί ότι στη συγκεκριμένη εγκατάσταση τηρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές κατασκευής και ασφαλείας.
Σε περίπτωση που για τη συντήρηση του συγκροτήματος λέβητα-καυστήρα συνεργάζεστε με κάποια εταιρεία κοινοχρήστων,ζητήστε από τους υπεύθυνους της εταιρείας να σας στείλουν αδειούχο συντηρητή καυστήρων για τη συντήρηση της εγκατάστασης σας ό οποίος μάλιστα μετά το πέρας των εργασιών θα συμπληρώσει φύλλο ελέγχου με τον αριθμό αδείας του και τα ακριβή στοιχεία του.

Προσπαθήστε να είστε παρόν κατά τη παραλαβή νέας ποσότητας πετρελαίου. Μετράτε πάντα με βέργα άκαμπτη και με δικό σας μέτρο. Ενδέχετε ο πετρελαιάς να μετράει με μέτρο μοδελιστή (μέτρα που χρησιμοποιούνται στη παρασκευή μοδέλων για χύτευση και ενσωματώνουν την διαστολή λόγω θερμοκρασίας κλέβοντας έτσι κάποιους πόντους με το γάντι.
Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζετε και στη περίπτωση ύπαρξης βαθμονομημένης στήλης πετρελαίου εξωτερικά της δεξαμενής. Ενδέχεται, με τη ρίψη υγρού ελαφρύτερου από το πετρέλαιο μέσα στη στήλη να σας φάνε τόσους πόντους όσους και το ύψος του υγρού μέσα στη στήλη.
Μην εκκινείτε το καυστήρα αμέσως μετά τη παραλαβή πετρελαίου και οπωσδήποτε μη τον αφήνετε σε λειτουργία κατα τη διάρκεια της πλήρωσης της δεξαμενής. Περιμένετε περί τη μία ώρα ώστε να καθιζάνουν τυχόν σωματίδια που αναδεύτηκαν με την είσοδο της νέας ποσότητας πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.
"ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ"

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Επιδοτηση για αλλαγη καυστηρα

Επιδότηση έως και 50% της αντικατάστασης του καυστήρα πετρελαίου

Λιγότερη ρύπανση στο περιβάλλον αναμένεται να εξασφαλιστεί και με τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου στις περιοχές όπου περνά ή πρόκειται να περάσει το δίκτυό του. Το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προβλέπει ότι θα είναι υποχρεωτικό να συνδεθούν όλα τα ακίνητα με το φυσικό αέριο μέσα σε μια τριετία από τη διέλευση του αγωγού, εφόσον αυτή η σύνδεση είναι τεχνικά δυνατή (που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις).Το μέτρο θα ισχύσει από τη στιγμή που θα θεσμοθετηθεί.
Για την εφαρμογή του θα υπάρχουν, όπως και στην περίπτωση των Ι.Χ., κίνητρα και αντικίνητρα.
Κίνητρο θα είναι η επιδότηση έως και 50% της αντικατάστασης του καυστήρα πετρελαίου με αυτόν του φυσικού αερίου και κατά πάσα πιθανότητα η απαλλαγή από τα τέλη σύνδεσης ή η έκπτωση στο μισό.
Ως αντικίνητρα εξετάζονται τα αυξημένα δημοτικά τέλη, η διακοπή της ηλεκτροδότησης, η επιβολή ειδικού τέλους κ.ά.
Σήμερα, για να συνδεθεί μια πολυκατοικία με το φυσικό αέριο, χρειάζεται απόφαση της πλειοψηφίας (50% συν 1) των ιδιοκτητών.
Τα πλεονεκτήματα πάντως είναι πολλά. Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 20% από το πετρέλαιο, χρειάζεται λιγότερος χώρος στο λεβητοστάσιο και υπάρχει η δυνατότητα της χρήσης του για ζεστό νερό, για κλιματισμό και για μαγείρεμα, που στοιχίζει 60% φθηνότερα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε πολλές συνδέσεις πολυκατοικιών αντικαθίσταται μόνον ο καυστήρας και διατηρείται ο λέβητας. Ο μετρητής της παροχής φυσικού αερίου συνδέεται με τον καυστήρα με σωληνώσεις.
"Επιδοτηση για αλλαγη καυστηρα"