Λέγοντας αντιστάθμιση στην θέρμανση, εννοούμε την ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού προσαγωγής προς τα θερμαντικά σώματα, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία χώρου. Ρυθμίζουμε δηλαδή αυτόματα, την λειτουργία της εγκατάστασης θέρμανσης, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Στις περισσότερες πολυκατοικίες δεν υπάρχει αυτονομία θέρμανσης. Έτσι λοιπόν, σχεδόν κανένας δεν είναι ικανοποιημένος από την θέρμανση του διαμερίσματος του και αυτό γιατί:
1. Δεν συμφωνούν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μεταξύ τους, για το πόσες και ποιες ώρες θα λειτουργεί η θέρμανση.
2. Δεν συμφωνούν στην θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα θερμαντικά σώματα και επομένως στην επιλογή της θερμοκρασίας του χώρου. Φυσικά δεν φταίει κανένας γιατί ο διαχειριστής συνήθως της πολυκατοικίας, δεν είναι δυνατόν να μειώνει την θερμοκρασία του νερού όταν έξω έχει ζέστη, ούτε βέβαια να την αυξάνει όταν έχει κρύο.
3. Πληρώνουν πολλά κοινόχρηστα για καύσιμα γιατί πολλές φορές, ανοίγουν τα παράθυρα γιατί έχει πολλή ζέστη μέσα στα διαμέρισμα τους.(σπατάλη ενέργειας).
4. Ο παράγων <<ανθρώπινο λάθος>> ακούγεται πολλές φορές. Έτσι και στην θέρμανση είτε από λάθος είτε από έλλειψη χρόνου του ατόμου που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, έχουμε πολλές φορές θέρμανση όταν δεν την χρειαζόμαστε και άλλες ακόμη περισσότερες φορές, δεν έχουμε θέρμανση όταν απαιτείται.
Όλα αυτά οδηγούν σε διαμάχες μεταξύ των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας αλλά σίγουρα οδηγούν στην σπατάλη χρημάτων και στην στέρηση σωστής θέρμανσης των χώρων.
Στις πολυκατοικίες όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αυτονομία στην θέρμανση τότε η μόνη σχεδόν λύση στα παραπάνω προβλήματα είναι η εφαρμογή συστημάτων αντιστάθμισης.
Βέβαια υπάρχει η ανάγκη εφαρμογής αντιστάθμισης και για άλλους λόγους τους οποίους θα δούμε παρακάτω.
ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ
Για να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία νερού προσαγωγής προς τα θερμαντικά σώματα σύμφωνα με την εξωτερική θερμοκρασία απαιτούνται τα παρακάτω:
1.Τρίοδος ή τετράοδος περιστροφική βάνα
2. Σερβοκινητήρας βάνας
3. Κεντρική ηλεκτρονική συσκευή
4. Αισθητήριο εξωτερικής θερμοκρασίας
5. Αισθητήριο νερού προσαγωγής
6. Επιλογέας θερμοκρασίας
Προαιρετικά α)θερμοστατικοί διακόπτες και β) βάνες αυτονομίας.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Όλα τα παραπάνω όργανα και εξαρτήματα, προσαρμοσμένα πάνω σε μια εγκατάσταση θέρμανσης μέσα στο λεβητοστάσιο, λειτουργούν ως εξής:
Το αισθητήριο της εξωτερικής θερμοκρασίας, μεταδίδει στην κεντρική ηλεκτρονική συσκευή τις μεταβολές της εξωτερικής θερμοκρασίας. Η ηλεκτρονική συσκευή με την σειρά της και ανάλογα με τις εντολές που δέχεται από το αισθητήριο της εξωτερικής θερμοκρασίας, ρυθμίζει μέσω του σερβοκινητήρα την περιστροφική τρίοδο ή τετράοδο βάνα. Η βάνα ρυθμίζει, την θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα θερμαντικά σώματα, από 30 μέχρι 90 βαθμούς Κελσίου.
Δηλαδή, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, η βάνα<<ανοίγει>> ή <<κλείνει>>. Το αισθητήριο νερού προσαγωγής, φροντίζει να διατηρεί την αναγκαία θερμοκρασία νερού προσαγωγής προς τα θερμαντικά σώματα δίνοντας εντολές προς τον κινητήρα της βάνας μέσω της ηλεκτρονικής συσκευής.
Επιπρόσθετη ρύθμιση θερμοκρασίας απομονωμένων χώρων πετυχαίνουμε με την χρήση θερμοστατικών διακοπτών και συνδυάζοντας το όλο σύστημα με βάνες αυτονομίας πετυχαίνουμε τον τέλειο αυτοματισμό.
Κυκλοφορούν επίσης λέβητες, με ενσωματωμένους πίνακες και αισθητήρια θερμοκρασίας, που μπορούν να πετύχουν αντιστάθμιση, χωρίς τρίοδο ή τετράοδο βάνα. Η λειτουργία τους βασίζεται στην λειτουργία του καυστήρα. Έτσι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ο καυστήρας λειτουργεί τόσο ώστε το νερό του λέβητα, να είναι θερμοκρασίας 40 μέχρι 90 βαθμών Κελσίου. Βέβαια με το σύστημα αυτό α)απαιτούνται λέβητες χαμηλών θερμοκρασιών , β)πολύ καλά μονωμένες καπνοδόχοι και γ) δεν υπάρχει δυνατότητα απόλυτης ρύθμισης θερμοκρασίας νερού χρήσης.
Επίσης κυκλοφορούν λέβητες, που μπορούν και κάνουν αντιστάθμιση, έχοντας όλα τα όργανα που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό ενσωματωμένα και τοποθετημένα έτοιμα προς χρήση.